
Yanık Bası Giysisi Nedir? 01.01.2019
SPİNA BİFİDA NEDİR?
Spina bifida, fetal omurilik kanalının tamamen kapanmadığı doğumsal bir anomalidir. Hamileliğin ilk ayında oluşan bu anomalide, bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmaz. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte folik asit eksikliği ve hastanın ailesindeki spina bifida öyküsü ana nedenler olarak gösterilmektedir. Spina bifida nedenleri arasında, aynı zamanda çevresel faktörler, obezite ve diyabet de bulunmaktadır. Spina bifidalı doğan bebeklerde %90’lara varan oranlarda ‘’beyinde sıvı toplanması” olarak adlandırılan hidrosefali de görülür.
HİDROSEFALİ NEDİR?
Hidrosefali, beyin ve omurilikte düzenli olarak dolaşan sıvının dolaşımının bozulması sonucu aşırı miktarda artması ve beyin içindeki boşluklarda yüksek basınca yol açmasıdır. Bebeklerde kafa kemikleri henüz tam sertleşmemiş olduğundan baş büyüyerek bu basıncı düşürmeye çalışır. Ancak erken dönemde tedavi edilmez ise beyin hasar görür. Hidrosefali gelişmesi ve beynin hasar görmesi zamanında tedavi edilerek önlenebilirse spina bifidalı çocukların zekâları normalden farklı olmaz. Bebeğin kafasının aşırı şekilde büyüdüğü durumlar kolayca fark edilirken, bazı bebeklerde başta büyüme olmadığı için hidrosefali teşhisinin konulmasında geç kalınabilir. MR ve bilgisayarlı tomografi yardımı ile hidrosefali kolayca teşhis edilebilir.
SPİNA BİFİDA ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ
Kusurun ciddiyetine ve omurgadaki konumuna bağlı olarak semptomlar değişkenlik gösterir. Hafif kusurlar çok az veya hiç semptom göstermezken, daha ciddi kusurlar kaslarda zayıflık, mesane kontrolü kaybı veya felç dahil ciddi problemlere yol açabilir.
SPİNA BİFİDA OKÜLTA (SBO)
Hastalığın en sık görülen fakat en hafif belirtilerle seyreden türüdür. Omurga kemiklerinden bir veya daha fazlasında küçük bir ayrılma veya boşluk Genellikle herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz ve ameliyat gerektirmez. Bu rahatsızlığın farkedilmesi çok zor ve genellikle tesadüfen yapılan bir görüntüleme testi yoluyla tanı konulur. Hastanın sırtında doğum lekesi ya da tüy öbeği görülebilir.
MENİNGOSEL
Spina bifida’nın en nadir türüdür. Omurilik etrafında bulunan meninks adı verilen koruyucu zarlar, omurlarda doğum öncesi kapanmayan açıklıktan dışarı doğru çıkar ve içi sıvıyla dolu bir kese oluşturur. Dışarı çıkan kese omuriliği içermez, bu yüzden sinir hasarı daha düşüktür. Bazı hastalarda hiçbir soruna yol açmazken, bazı hastalarda ise mesane ve bağırsaklarıyla ilgili şikayetler yaşanabilir. Çok nadir olarak hidrosefali (beyinde sıvı birikmesi) görülebilir.
MYELOMENİNGOSEL
Spina bifida’nın ciddi ve sık görülen türüdür. Omurilik kanalı, belin daha yukarısında yer alan birkaç omur boyunca açıktır. Açıklık boyunca yer alan kesenin içinde omurilik zarı ve sinirleri yer alır. Doku ve sinirlerin vücut dışında açıkta bulunması bebeğin enfeksiyonlara kolayca yakalanmasına ve hayatının riske girmesine neden olabilir. Zarar gören sinirler; motor ve omurilik problemleri, kısmi felçler, bacaklarda his kaybı ve yürüme zorluğu, hidrosefali, idrar ve dışkı kaçırma, ileri böbrek yetmezliği ve skolyoz gibi bir takım hastalıklara neden olabilir. Şikayetler hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak değişir.
SPİNA BİFİDA TEDAVİSİ
Hafif semptomlu Spina Bifida hastalığında genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bununla birlikte, ağır olan vakalarda doğumdan sonra ilk 48 saat içinde mutlaka cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur. Operasyonun amacı kesenin kapatılarak omurilik sıvısının ve dokuların iltihaplanmasının önlenmesidir. Ancak ameliyatta kese kapatılıp deri yamaları yapılsa da bacak felci gibi semptomların kesin bir tedavisi yoktur. Bu durumda fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci ile özel ortezler gelişim için son derece önemlidir. Çocuğunuza nörolojik veya kas-iskelet sistemi hastalığı teşhisi konduğunda, her iki dünyanız da alt üst olmuş gibi görünebilir. Klinik konsültasyon sürecinin çeşitli aşamalarında yardım ve tedavi önerileri sunarak, içinde bulunduğunuz yeni dünyayı anlamanıza yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
Çocuğunuzun ihtiyaçlarına ve durumuna göre tıbbi ortezler tasarlayıp üreterek, rahatsızlıklarının fiziksel etkilerini iyileştirmek için en iyi seçeneği sunuyoruz.
Ortezlerimizde; çocuğunuza daha fazla işlevsel yetenek kazandırmak ve durumuna göre mümkün olduğunca normal bir yaşam sürmesine yardımcı olmak için stratejik güçlendirmeler ve biyomekanik paneller kullanılır. Bu paneller postüral hızalanmaya yardımcı olur ve nöro-duyusal sistemi uyararak kasları gelişmiş ton, güç ve performansla çalışması için eğitir. Böylece çocuğunuz kendini daha bağımsız ve güvende hisseder.
DM Orthotics, nörolojik rahatsızlıkların iyileştirilmesinde kullanılabilecek geniş bir ürün yelpazesi geliştirmiştir. Her ürün, işlevi en üst düzeye çıkarmak ve semptomların etkilerini azaltmak için kişinin ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine göre kişiye özel olarak üretilir.
Ortezlerimizin aktif bir terapi programı ile birlikte kullanılması, kullanıcının yaşam kalitesi üzerinde güçlü ve olumlu etkilere sahip olmasını sağlar.
Günlük kıyafetlerin altına giyilir, rahattır ve hareket özgürlüğü sağlar.
Yanık Bası Giysisi Nedir? 01.01.2019
Dinamik Hareket Ortezi Nedir? 01.01.2019
Serebral Palsi 01.01.2019
SMA (Spinal Muskuler Atrofi) Nedir? 01.01.2019
Spina Bifida 01.01.2019
Otizm 01.01.2019
MS Hastalığı 01.01.2019
Retts Sendromu 01.01.2019
Ehlers – Danlos Sendromu 01.01.2019
DMD Hastalığı 01.01.2019
Skolyoz nedir? Belirtileri, Tedavisi... 12.01.2021
Nörolojik Durumlar Nelerdir? 27.01.2021
Down Sendromu 01.01.2019
Parkinson Hastalığı 01.01.2019
Charcot Marie Tooth Hastalığı 01.01.2019
Güvenlik Mah.Mimarsinan Cad. No:22 Muratpaşa/ANTALYA