Lenf Ödem Tedavisi

Lenf Ödem Tedavisi
Lenf Ödem Tedavisi

LENF ÖDEM TEDAVİSİ

Lenf ödem, vücudun dokularında şişmeye neden olan uzun süreli (kronik) bir durumdur. Kollarda ve bacaklarda gelişir. Lenfatik sistem düzgün çalışmadığında oluşur. Lenfatik sistem, vücutta enfeksiyonla savaşmaya ve fazla sıvıyı gidermeye yardımcı olan bir kanal ve bez ağıdır.

Lenf ödem, en kısa sürede kontrol altına alınmazsa daha da kötüleşir ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Lenf ödemin ana semptomları şişliktir. Bu semptomlar hastada ağrı, hareket zorluğu, enfeksiyon ve cilt bozukluğu yaratır.

2 ana tip lenf ödem vardır:

Birincil lenfödem : lenfatik sistemin gelişimini etkileyen hatalı genlerin neden olduğu lenf ödem tipidir. Her yaşta gelişebilir ancak genellikle bebeklik, ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde başlar.

Sekonder lenfödem : lenfatik sistemdeki hasar veya lenfatik sistemdeki sıvının hareketi ve drenajı ile ilgili problemlerden kaynaklanır. Kanser tedavisinin, enfeksiyonun, yaralanmanın, uzuv iltihabının veya uzuv hareketsizliğinin sonucu olabilir.

Lenf ödem riski altındaysanız, doktorunuz belirtilerinize ve semptomlarınıza dayanarak lenf ödem teşhisi koyabilir. Lenf ödeminizin nedeni o kadar açık değilse, doktorunuz lenf sisteminize bakmak için görüntüleme testleri isteyebilir.

Testler şunları içerebilir:

MRI taraması : Manyetik alan ve radyo dalgaları kullanan bir MRI, ilgili dokunun 3 boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntülerini yansıtır.
CT / BT tarama : CT röntgen tekniği, vücut yapılarının ayrıntılı, kesitsel görüntülerini yansıtır. BT taramaları da lenfatik sistemdeki tıkanıklıkları ortaya çıkarabilir.
Ultrason : Bu test, iç yapıların görüntülerini yansıtmak için ses dalgalarını kullanır. Lenfatik sistem ve vasküler sistem içindeki tıkanıklıkları bulmaya yardımcı olabilir.
Lenfosintigrafi : Bu test sırasında kişiye radyoaktif bir boya enjekte edilir ve ardından bir makine tarafından taranır. Ortaya çıkan görüntüler, boyanın lenf damarlarında hareket ettiğini ve tıkanıklıkları vurguladığını gösteriyor.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Lenf ödemin tedavisi yoktur. Tedavi, şişmeyi azaltmaya ve komplikasyonları önlemeye yöneliktir. Bunun için lenf ödem bası giysilerini giymek komplikasyonları engellemek ve kontrol altına alabilmek için oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından önerilir ve en etkili yöntemdir.

Lenf Ödem Bası Giysileri
Bası giysileri, lenf ödem tedavisine yardımcı olmak için testlerden geçmiş özel kumaşları ile tıbbi kompresyon sağlar. Lenf ödem giysilerinde kolluklar veya çoraplar, lenf sıvısının drenajını teşvik etmek için kol veya bacağa bası uygular. Uygulanan bası, şişlikleri yönetmeye olanak sağlar ve hastayı rahatlatır. Giysiler, uygun miktarda bası kullanıldığından emin olmak için genellikle bir reçete gerektirir. Uygun uyumu sağlamak için bir profesyonel tarafından ölçülmeniz gereklidir. Lenf ödem bası giysileri hastalar için yaşamları ve gördükleri herhangi bir tedavi süresi boyunca gereklidir.

İlaçlar
Lenf ödem, cilt enfeksiyonları riskini büyük ölçüde artırır. Doktorunuz, semptomlar göründüğünde hemen almaya başlayabilmeniz ve elinizin altında bulundurmanız için antibiyotik reçete edebilir.

Terapi
Uzmanlaşmış lenf ödem terapistleri, size lenf ödem şişmesini azaltmaya yardımcı olabilecek masajlar, teknikler ve ekipmanlar hakkında bilgi verebilir.

Örnekler şunları içerir:

Egzersizler :Kol veya bacaktaki kasların hafifçe kasılması fazla sıvının şişmiş uzuvdan dışarı atılmasına yardımcı olabilir.

Manuel lenf drenajı : Bu teknik için eğitimli terapistler, şişmiş uzuvda sıkışan sıvıyı çalışan lenf damarlarının olduğu bir bölgeye taşımak için çok hafif masaj uygularlar. Etkilenen uzuvda cilt enfeksiyonu, kan pıhtıları veya aktif kanser varsa, kişiler manuel lenf drenajından kaçınmalıdır. Sıkıştırma bandajları. Tüm uzvu sarmak için düşük gerilimli bandajlar kullanmak, lenf sıvısının gövdeye doğru geri akmasını teşvik eder.

Sıralı pnömatik sıkıştırma : Bu yöntem cihazlı bir tedavi yöntemidir. Lenf Ödemden etkilenen kol veya bacağın üzerine takılan bir kol veya bacak manşonu; aralıklı olarak şişen, uzuv üzerine baskı uygulayan ve lenf sıvısını parmaklardan uzaklaştıran bir pompaya/cihaza bağlanır.

Cerrahi ve diğer işlemler
Lenf ödem için cerrahi tedavi şunları içerebilir:

Lenf düğümü nakli : Lenf düğümleri vücudun farklı bir bölgesinden alınır ve daha sonra etkilenen uzuvdaki lenf damarları ağına bağlanır. Erken evre lenf ödemli kişiler bu ameliyattan iyi sonuç alır ve gerekli kompresyon miktarını azaltabilir.

Yeni drenaj yolları : Erken evre lenf ödem için başka bir seçenek olan bu prosedür, lenf ağı ve kan damarları arasında yeni bağlantılar oluşturur. Fazla lenf sıvısı daha sonra kan damarları yoluyla uzuvdan çıkarılır.

Fibröz dokunun çıkarılması : Şiddetli lenf ödemde, uzuvdaki yumuşak dokular lifli hale gelir ve sertleşir. Bu sertleşmiş dokunun bir kısmının, genellikle liposuction yoluyla alınması, uzuv fonksiyonunu iyileştirebilir. Çok şiddetli vakalarda sertleşmiş doku ve deri bir neşter ile alınabilir.

*** Lenf ödem evrelerine bakılmaksızın rahatsızlığın kontrol altında olmasını sağlamak ya da ilerlemesini önlemek için, lenf ödem bası giysisi kullanmanın hastalar için oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.

Diğer Yazılar


https://www.obapanelws1.com/hangar/cms/nismedikal.com

2019 - 2023 © Tüm hakları saklıdır. | Niş Medikal
web tasarım ve yazılım : intekart